sâmbătă, 18 decembrie 2010

Noile partii din Valea Dorului/Soarelui

Se apropie deschiderea noului sezon de schi, in Sinaia va asteapta parti noi si alte schimbari. Cea mai importanta noutate este noul telescaun. Aceasta instalatie este foarte eficient construita, legand cel mai intalt punct, varful Furnica 2103 m de cel mai jos punct situat in valcelul Clirului. Tehnic vorbind, statia superioara a telescaunului este la 2093 m iar statia inferioara la 1767 m. Se deschid astfel doua noi partii, cu lungimi de peste 1600 m si diferenta de nivel de 325m, dar despre aceste noi partii intr-un post viitor.

Dupa cum am spus, noul telescaun leaga cel mai inalt de cel mai jos punct din Valea Dorului. Astfel, se pot folosi si partiile traditionale din Vale, cele din stanga si dreapta vechiului telescaun. Din dreptul cabanei Valea Dorului, s-a creat un drum care porneste de la baza teleschiului de pe Scandurari si coboara lin pe versantul sudic pana la statia de telescaun din Valea Soarelui.



Cu alte cuvinte, vechiul telescaun nu mai joaca un rol important, toate partiile din valea Dorului si valea Sorelui fiind deservite de noul telescaun expres. Dar si aceasta instalatie are o potentiala mare problema: scaunele sunt acoperite si urca pe cel mai intalt varf din zona. Este bine cunoscut faptul ca vantul isi face de cap la Sinaia, ramane de vazut daca noul expres este mult prea expus si va trebui inchis mult mai des din cauza vantului. Pe de alta parte suntem convinsi ca specialitii Leitner au stiut ce si unde au construit...

Niciun comentariu: