marți, 29 decembrie 2009

Schi Sinaia: zapada putina la sfarsit de an!

Iarna capricioasa a cam stricat planurile celor ce sperau la cateva ture de schi si relaxare la altitudine. Temperaturile scazute iar apoi ridicate au pus suficiente probleme, insa cea mai mare problema este vantul. Cei 40 de metri pe secunda au spulberat tot ce se putea spulbera pe muntele Furnica.

Aparent totul arata bine, albul muntelui te imbie sa urci pe culmi, visand la o zi perfecta de schi. Avertismentele vin insa chiar de la casa de bilete a telefericului din Sinaia, unde turistii sunt informati ca numai Drumul de Vara este o partie practicabila, si nici aceasta in conditii foate bune.Informatii despre partii se gasesc la Cota 2000, dar din pacate se afiseaza date perimate. La intrebarea cand au fost ultima data revizuite, raspunsul este ca acum 4 zile... in acest interval s-au cam schimbat multe!! Cam toate avertizarile indica risc de avalansa, lumea se intreaba insa de unde? Mai toti versantii sunt golasi, fara urma de zapada, nici vorba sa se poata ajunge pe Tarle, Papagal, iar Carp-ul arata dezolant! Confirmarea ca turistul este luat in deradere este chiar ultima informatie, cum ca pe Drumul de Vara este risc de avalansa, dar totusi aceasta partie este deschisa!? Deci s-a deschis o partie cu risc de avalansa?In Valea Dorului pregatirile sunt in toi, problema este insa lipsa zapezii. Panourile informative sunt la tot pasul, insa balizajul nu este chiar la cel mai bun nivel. Vantul a spulberat tot, gardurile de protectie care pareau a fi cea mai buna "inventie" nu au reusit sa stavileasca urgia naturii. Si totusi zapada s-ar gasi, insa pare o misiune imposibila pentru o masina de batut zapada. Cum telescaunul nu este functionabil, ultimul mod de a aduce lucruri grele este cu elicopterul.

Si totusi latimea partiei din Valea Dorului putem spune ca ajunge la aproximativ 20 metri, insa iarba ce o inconjoara face ca totul sa para iesit din context. Masina de batut zapada isi face treaba, lasand urmele inconfundabile a unei zapezi bine pregatite pentru o zi de schi.
Drumul de Vara... greu de spuns sau inteles cum aceasta partie este deschisa. Pietre, zapada putina, cam asa poate fi deschisa experienta actuala. Sigur, asa arata peisajul in conditiile actuale, cu zapada cazuta in ultimele zile. Partile pozitive sunt o partie largita pe alocuri, balizata mult mai bine decat in anii precedenti, plasa de protectie in zonele expuse.

Ca un rezumat al conditiilor actuale: pentru cei ce iau schiul in serios, nu este zapada si mai trebuie asteptat sa ninga. Pentru o iesire in natura, in zapada, abruptul Prahovean ne asteapta ca intotdeauna. Daca exista fani care vor sa-si rascheteze schiurile/placile, in caz ca sunt, atunci putem spune ca se poate schia in conditii dificile. Daca Valea Dorului va fi deschisa, calitatea partiei este foarte buna, insa fasia de zapada o sa puna probleme, in special pe fondul unui aflux masiv de turisti care este asteptat la sfarsit de an! Numai Valea Dorului prin dreapta scaunului si Valea Soarelui sunt cu zapada, in rest numai iarba.

Niciun comentariu: