miercuri, 4 februarie 2009

Siguranta schiorilor - o prioritate!

In ultimii ani, infrastructura domeniilor schiabile a inceput sa fie imbunatatita, prea putin si prea incet ar spune unii, si pe buna dreptate. Daca ne uitam in pliantele "comuniste" (ma refer la cele dinainte de '89) vom remarca cum unele zone nu au cunoscut nici o urma de dezvoltare a domeniului schiabil, din pacate acesta este si cazul zonei Sinaia. Pana la aparitia unor noi partii de schi, ar fi cazul sa fie imbunatatite conditiile pe actualele partii! Se fac pasi, prea timizi, in acest sens.

Amenajarea zonelor dificile. Dupa aprope 20 de ani de la revolutie, deci in tot atatia ani de "economie de piata", nu s-a amenajat mare lucru. D-abia acum, zona piatra Turcului din Sinaia poate fi traversata in conditii de siguranta, de ce a trebuit sa asteptam aprope 20 de ani? Timp in care aici au avut loc accidente? Timp in care schiorii/snowboarderii mai putin experimentati nu s-au putut bucura de o coborare prin zapada pana la Cota 1400? Iata cum arata anul trecut aceasta zona (foto 1), iata cum arata acum (foto 2).



Cu toate ca se doreste omologarea tuturor traseelor de schi din Sinaia, mai este mult de lucru pana la protectia efectiva a schiorilor. O zona foarte periculoasa este tot pe Drumul de Vara, la intrarea pe curba de nivel de la baza Papagalului. Traversarea vaii se face pe o placa incarcata de aluviuni, daca nu esti atent putand plonja direct intr-o gaura destul de zdravana. Aici s-ar impune un nou podet, sau macar marcarea cu plasa si indicator a acestei zone criminale!



Indicatoare/Panouri informative. Sezonul trecut arata promitator si credeam in intrarea in normalitate la acest capitol. Asta pana cand am ajuns la Cota 2000 in acest sezon, marea majoritate a panourilor informative au disparut? De ce?







Nici Teleferic nu sta prea bine la capitolul panouri informative, nu stiu daca voi intelegeti ceva din panoul de mai jos, care sta semet pe cladirea statiei de plecare a telescaunului din Valea Dorului! Oare turistii straini ce-or zice? Mai ales ca panoul li se adreseaza, odinioara fiind trecute cateva mesaje in germana si rusa.



Pregatirea partiilor. Daca este o bila alba, atunci ea trebuie data modului in care se pregatesc partiile. Am scris in mai multe randuri despre acest lucru si trebuie sa recunoastem ca cel putin in Valea Dorului partia este pregatita cum nu a fost niciodata. Este clar pentru toata lumea ca un sezon lung si de succes nu se poate obtine decat cu o partie pregatita cu masina de batut zapada in fiecare seara!



Balizaje. Partiile sunt oarecum balizate, dar un schior care vine prima data la Sinaia, are nevoie de multa inspiratie si o zi cu vizibilitate pentru a ajunge la sosire. Distanta dintre balize ar trebui micsorata, asa cum si in cazul traselor marcate sunt niste reguli atunci cand se face un marcaj. Lipsesc cu desavarsire marcajele de intersectii de partii, spre exemplu la intersectia dintre Carp si Drumul de vara, nu sunt indicatoare de schimbare de directie, atat de necesare pe Carp, acolo unde un schior care merge prima data nu stie sa urmeze partia, dat fiind traseul sinuos al acesteia. Pe o vreme cu vizibilitate redusa este inconstienta sa te aventurezi pe Carp fara sa stii fiecare viraj.

In concluzie, mai este mult pana departe, oare de cati ani mai avem nevoie pana cand se vor putea monta niste indicatoare amarate? Intr-o Romanie membra UE, acestea sunt lucruri care se pot rezolva relativ usor daca exista vointa si interes. Dar oare exista??

Niciun comentariu: