sâmbătă, 7 noiembrie 2015

La vremuri noi, intrebari noi

Au trecut cateva sezoane de schi de cand instalatiile primariei au devenit operationale in Sinaia. Pentru cei ce au uitat, telegondola Cota 900 - Cota 1400 si-a inceput serviciul in Decembrie 2007 iar 3 ani mai tarziu, in Decembrie 2010, telescaunul expres din Valea Soarelui a fost pus in functiune. In tot acest timp, Teleferic a operat cele doua telecabine si telescaunul din Valea Dorului. Unii vor spune ca in 2007 era poate prea devreme pentru o cartela comuna intre cei doi operatori de transport pe cablu, dar cu siguranta incepand cu 2010, sau 2011, acest lucru trebuia sa se intample. Am vorbit cu numerosi turisti, in special straini, care efectiv nu puteau intelege despre ce este vorba si cum este posibil ca pe acelasi munte sa existe doua sisteme de taxare... Pentru multi ani am tinut deschis pe acest blog un sondaj de opinie referitor la necesitatea unui sistem unic de taxare. 92% din respondenti erau "pentru" un sistem unic, de fapt ma mir ca 8% vedeau un avantaj in cartele diferite, dar opinia trebuie respectata.

Sezonul 2015/2016 ne aduce in fata unei noi realitati a domeniului schiabil Sinaia. Primaria isi completeaza segmenul cei lipsea din portofoliu prin constructia Telegondolei Carp. Intrebarea unui sistem unic de taxare pare sa-si fi pierdut obiectul... cei doi operatori avand acum in palmares instalatii "in oglinda" cu diferenta ca cele ale primariei sunt cam cu 40 de ani mai noi si ca atare au o eficienta de transport si siguranta din alta liga.

Viitorul este cu atat mai interesant din punct de vedere al costurilor noilor cartele de schi. Cu siguranta presiunea este mult mai mare si vom vedea daca primaria va majora preturile de anul trecut si cum va reactiona teleferic in aceasta noua situatie...

Iarna trecuta schipasul la Teleferic a costat 145 RON/zi iar la telegondola 140 RON/zi, mai jos preturile detaliate. Nu trebuie perdut din vedere ca Azuga este intotdeauna o alternativa, in special cand vremea este neprietenoasa la altitudine. Anul trecut, cartela in Azuga a costat 140 RON/zi.

Telegondola

Teleferic

Niciun comentariu: