vineri, 27 februarie 2009

CAMPIONATELE NATIONALE DE SCHI ALPIN ale ROMANIEI

In perioada 24.02.2009 - 27.02.2009, in Valea Dorului s-au organizat "CAMPIONATELE NATIONALE DE SCHI ALPIN ale ROMANIEI" - probele tehnice (Slalom si Slalom Urias) pentru seniori/senioare, juniori/junioare.

duminică, 22 februarie 2009

A cazut cortina peste EYOF 2009!S-a incheiat Festivalul Europea Olimpic de Iarna, editia 2009. Intr-o atmosfera de basm, zapada fiind din belsung, cei aproximativ 1000 de participanti s-au intrecut in noua probe olimpice. Pe locul intai s-a clasat Rusia cu 5 medalii de aur (9 medalii in total), urmati de Germania cu 4 de aur si un total de 15 medalii. Pe locul trei s-a clasat Austia cu un total de 9 medalii dintre care 4 de aur. 16 tari au reusit sa obtina medalii, 22 de tari reusind sa obtina puncte in clasamentul final. De mentionat ca tara organizatoare, Polonia, e reusit un loc noua in clasamentul pe medalii, obtinand una de aur, doua de argint si una de bronz, in clasamentul pe puncte acumuland 48 de puncte (a zecea pozitie in clasament). Nu este de mirare cand ne gandim ca Polonia i-a dat pe Adam Malysz sau Tomasz Sikora. Din pacate delegatia Romaniei nu a obtinut puncte, totusi sa privim cu optimism catre 2013, sau de ce nu, chiar catre 2011 cand va avea loc editia din Liberec.


Foto credit: Slask Beskidy EYOF 2009

Veste trista, un tanar si-a pierdut viata intr-o avalansa in Sinaia


Veste trista in acest weekend. Un tanar din Constanta si-a pierdut viata intr-o avalansa pe partea estica a abruptului Prahovean. Dan Trif, membru salvamont Sinaia, a declarat pentru Realitatea TV: "turistul s-ar fi abătut de pe pârtia amenajată, a intrat întrun fir de vale unde zăpada este foarte mare şi, după circa 400 - 500 de metri, dându-şi seama că a greşit, a încercat să meargă în lateralul văii respective şi atunci ar fi produs o avalanşă care l-ar fi îngropat. La ora aia, deja se lăsase ceaţa, cred că era foarte speriat şi, în momentul acela el a încercat să scape şi să iasă undeva în zona marcată şi de aceea s-a întâmplat toata chestia asta.

El nu a fost conştient că, luand-o la deal pe calea văii respective, era o cornişă foarte mare de zăpadă, care s-a rupt şi l-a îmbrăcat pur şi simplu. Pe o distanţă de şase - opt metri pătraţi a fost zăpadă de patru -cinci metri grosime, vă daţi seama că el nu a avut nicio şansă să scape".

Atentie asadar, in special amatorilor de pulver!! Sinaia este o zona cu risc de avalansa! Zapada cazuta in ultimele zile s-a asternut peste un strat de gheata. Nefiind o priza prea buna, avalanse se pot provoca foarte usor.

miercuri, 18 februarie 2009

Festivalul European Olimpic de Iarna a inceput!...a inceput in Polonia, de fapt este in plina desfasurare in aceasta saptamana! Regiunea poloneza Slask-Beskidy organizeaza a 9-a editie de iarna, a 11-a editia urmand a fi organizata de Brasov si statiunile de pe Valea Prahovei. 49 de tari si-au trimis juniorii de 15-18 ani, aproximativ 1000 de participani, pentru a se intrece in cadrul a noua sporturi de iarna: hochei, patinaj artistic, schi alpin, schi fond, sarituri cu schiurile, combinata nordica, curling, biatlon si snowboard.

Romania este reprezentata de 14 sportivi care vor lua startul in 5 probe: schi alpin (Diana Velicu si Alexandru Girbea), schi fond (Sara Timea, Mirabela Surdu, Petrica Hogiu si Ioan Ducaru), biatlon (Szidonia Vrencsan, Ioana Cirstea, Casius Gerbacea si Marian Danila), sarituri cu schiurile (Remus Tudor si Szilveszter Kozma), patinaj artistic (Vlad Ionescu si Anita Nagy). Le uram success succes si speram intr-o clasare cat mai buna!!

Vom reveni cu amanute referitoare la acest eveniment.

joi, 12 februarie 2009

Jump! ... de aterizare se ocupa perna de aer

Try To Fly Tour 2009, Sinaia, Valea Dorului, 7-8 Februarie.

Spectacol maxim in Valea Dorului intr-o atmosfera "manusa" pentru un astfel de eveniment!

duminică, 8 februarie 2009

Campionatului Mondial de Escaladă pe GheaţăCampionatului Mondial de Escaladă pe Gheaţă a luat sfarsit in Busteni.

Markus Bendler si Maria Tolokonina castiga Campionatul Mondial. Facem precizarea ca Markus este membru al Clubului Alpin Roman!Un nou record de viteza la catarare pe gheata a fost stabilit Duminica de catre Pavel Gulyaev cu timpul de 8,748 secunde pentru 15 metri!


miercuri, 4 februarie 2009

Siguranta schiorilor - o prioritate!

In ultimii ani, infrastructura domeniilor schiabile a inceput sa fie imbunatatita, prea putin si prea incet ar spune unii, si pe buna dreptate. Daca ne uitam in pliantele "comuniste" (ma refer la cele dinainte de '89) vom remarca cum unele zone nu au cunoscut nici o urma de dezvoltare a domeniului schiabil, din pacate acesta este si cazul zonei Sinaia. Pana la aparitia unor noi partii de schi, ar fi cazul sa fie imbunatatite conditiile pe actualele partii! Se fac pasi, prea timizi, in acest sens.

Amenajarea zonelor dificile. Dupa aprope 20 de ani de la revolutie, deci in tot atatia ani de "economie de piata", nu s-a amenajat mare lucru. D-abia acum, zona piatra Turcului din Sinaia poate fi traversata in conditii de siguranta, de ce a trebuit sa asteptam aprope 20 de ani? Timp in care aici au avut loc accidente? Timp in care schiorii/snowboarderii mai putin experimentati nu s-au putut bucura de o coborare prin zapada pana la Cota 1400? Iata cum arata anul trecut aceasta zona (foto 1), iata cum arata acum (foto 2).Cu toate ca se doreste omologarea tuturor traseelor de schi din Sinaia, mai este mult de lucru pana la protectia efectiva a schiorilor. O zona foarte periculoasa este tot pe Drumul de Vara, la intrarea pe curba de nivel de la baza Papagalului. Traversarea vaii se face pe o placa incarcata de aluviuni, daca nu esti atent putand plonja direct intr-o gaura destul de zdravana. Aici s-ar impune un nou podet, sau macar marcarea cu plasa si indicator a acestei zone criminale!Indicatoare/Panouri informative. Sezonul trecut arata promitator si credeam in intrarea in normalitate la acest capitol. Asta pana cand am ajuns la Cota 2000 in acest sezon, marea majoritate a panourilor informative au disparut? De ce?Nici Teleferic nu sta prea bine la capitolul panouri informative, nu stiu daca voi intelegeti ceva din panoul de mai jos, care sta semet pe cladirea statiei de plecare a telescaunului din Valea Dorului! Oare turistii straini ce-or zice? Mai ales ca panoul li se adreseaza, odinioara fiind trecute cateva mesaje in germana si rusa.Pregatirea partiilor. Daca este o bila alba, atunci ea trebuie data modului in care se pregatesc partiile. Am scris in mai multe randuri despre acest lucru si trebuie sa recunoastem ca cel putin in Valea Dorului partia este pregatita cum nu a fost niciodata. Este clar pentru toata lumea ca un sezon lung si de succes nu se poate obtine decat cu o partie pregatita cu masina de batut zapada in fiecare seara!Balizaje. Partiile sunt oarecum balizate, dar un schior care vine prima data la Sinaia, are nevoie de multa inspiratie si o zi cu vizibilitate pentru a ajunge la sosire. Distanta dintre balize ar trebui micsorata, asa cum si in cazul traselor marcate sunt niste reguli atunci cand se face un marcaj. Lipsesc cu desavarsire marcajele de intersectii de partii, spre exemplu la intersectia dintre Carp si Drumul de vara, nu sunt indicatoare de schimbare de directie, atat de necesare pe Carp, acolo unde un schior care merge prima data nu stie sa urmeze partia, dat fiind traseul sinuos al acesteia. Pe o vreme cu vizibilitate redusa este inconstienta sa te aventurezi pe Carp fara sa stii fiecare viraj.

In concluzie, mai este mult pana departe, oare de cati ani mai avem nevoie pana cand se vor putea monta niste indicatoare amarate? Intr-o Romanie membra UE, acestea sunt lucruri care se pot rezolva relativ usor daca exista vointa si interes. Dar oare exista??

duminică, 1 februarie 2009

Finala Campionatului Mondial de Escaladă pe Gheţă, Busteni, 2009

Ne mai despart cateva zile de finala Campionatului Mondial de Escaladă pe Gheţă ce va avea loc la Busteni in perioada 5-8 Februarie. An de an, organizarea este din ce in ce mai buna. In acest sezon, organizatorii vor sa se ridice la standardul cerut de organizarea unei finale. Astfel, o moderna instalatie artificiala de inghetat a fost adusa din Canada si este folosita la constructia parapetului vertical unde va avea loc proba de viteza. Ne aducem aminte cu nostalgie de prima editia, atunci cand vremea a fost placuta, poate nu suficient de geroasa... gheata pe aceasta structura nu a rezistat pioletilor si coltarilor ce urcau in viteza astfel ca pe partea superioara catararea se facea mai mult pe lemn. Nu va fi cazul si acum, structura vertica se pare ca este una din cele mai bune din Europa.

Nu ratati deci saptamana viitoare partia Kalinderu!!Mai multe detalii in materialul urmator, credit montan.tv

Ski flyingCupa Romaniei la ski